16 Apr 2011

Kerana kami sayangkan kalian

Bila aku mengutarakan ramai yang tak pandai lagi memasak, ada yang kata apa susah, nanti dah kahwin pandai lah tu. bagaimana pula nanti, kalau ada yang dah kahwin lama pun, pegang senduk pun tak reti?

Kami sayang tu sayang jugalah. Tapi takkan sampai perut suami pun orang gaji yang masakkan? amboi2. Nanti tersayang orang gaji kang, tak tahu…

Tahukah anda, orang lelaki ni senang je nak bagi dia lekat kat rumah. Masak sedap-sedap. Nanti kami tak pergi dah kedai kat kampung seberang yang ada awek cun melecun tu. Eceh, macam biasa je, dah kahwin ke bang serol? Eh,belum2. Cuma macam seronok je bila guna perkataan kami ni.haha

Ok, Lihat saja hasil tulisan ini, dan juga ini. Bukan niat nak membebel. Bukan niat nak kata kamu semua buat salah. Bukan, bukan. 

sayang bebeno kucing dua ekor ni
Sebenarnya sebab kami sayangkan kalian, sebab kami tak nak ramai yang terlepas pandang. Sebab kami mahu kalian ambil berat tentang perkara ni. Dah tahu? Dah endah? bagus lah. Teruskan niat untuk jadi lebih baik. Bukan masuk telinga kiri, keluar telinga kanan.
 
Kata nak suruh kami jadi imam. jadi pemimpin keluarga yang boleh tegur andai nampak benda yang tak elok di mata. Tapi bila di tegur, ramai yang keras hati. Ada juga yang sambil-sambil tu kata kami ni double standard.

…………………………………………….

“Siapa suruh perempuan tak jaga aurat betul2, tayang sana, tayang sini, camwhore sana, camwhore sini, tempek dekat FB, blog, bagi show free” kata si adam.

“Siapa suruh lelaki tak jaga pandangan,dah ternampak tu tunduk2 lah, pandanglah tepi ke, atas ke, bawah ke, mana-mana lah” kata si hawa pula membantah.

dua-dua nak menang. Siapa pun tak nak mengalah. Maka nanti ada pula yang berkata-kata;

“Aii tak kisah mak, Aii ni mana-mana pun boleh. Lelaki tayang pun aii tengok, perempuan tayang pun aii tengok juga.. Aii ada nafsu jugak tau”-kata si tengah-tengah


*aku pun dah mula geleng kepala

…………………………………………….

aku ni jenis yang tak suka cakap direct. Suka main sipi-sipi. kalau jenis yang tak baca sangat, baca betul-betul dulu sampai faham.heh

26 comments:

.sweet-ants. said...

terima kasih sang lelaki yg care kat we all ppuan ni.. terima kasih sudi menegur

:')

Rozuan Ismail said...

itulah ego..laki pompuan semua nak menang.

nur hidayah isa said...

alamak, terasa kot...

ape2 pon thanks mengingatkan :)

Ery Farieha said...

agak2 la pegang senduk pun tak reti? hehkss..

eda terasa part mana ? masak ke? ekekekeke!

alongxp said...

ade sikit kena mengena ngan post aku nih... http://kakicandid.com/blog/2010/12/05/pesen-oh-pesen/
tul ckp ko,masak sdap2,cam broframestone mention kat cni http://www.broframestone.com/2011/04/status-malam-jumaat-air-tangan-isteri-penyedap-rumah-tangga/
gerenti balik keje je husbant trus balik umah,xsinggah minum mane2... weekend je nk dok umah tggu masakan special isteri... so isteri xyah risau da laki ade pompuan laen...tu tips nk bg husband melekat kat umah...
perut husband pon buncit,klu org tanye nape makin buncit,si suami jwb "bahagia..." hahaha

yad'z said...

wuuu... terharu dengan entry nieh.. caring betul.. huhu.. sikit pun saye tak marah.. tapi sebaliknya rasa bersyukur ada yang sayang kite2 as kaum hawa nieh.. hehee

IftiMonstaa said...

memasak? tu takda hal. no big deal la kan kalau nk besar2 kan sgt.

lain la ESOKNYA DAH NAK KAWIN MASIH TAK RETI MASAK LAGI. tu mmg wajar laa.

part aurat hijab tudung whatsoever tu, tiada bantahan di situ :)

IMANSHAH said...

wahai lelaki juga mesti amik berat soal aurat

ishiko said...

masak kat rumah lg sedap kan..

*singgah belog sy brwajah baru ye.. :b

nur hidayah isa said...

ery - part gambar kat fb..masak aku dah master dah..wakakaka :p poyo tak...

Hasrol Nizam said...

@sweet ants, just tulis apa yang telintas saja:D

Hasrol Nizam said...

@rozuan ismail, ego pun ego lah. Janji kita tahu apa yang betul apa yang salah

Hasrol Nizam said...

@nur hidayah, u r most welcome

Hasrol Nizam said...

@ery, gelak? tapi benda ni betul. Nak masak pun takut2. Macam mana kan.

Hasrol Nizam said...

@alongxp, haha..elok lah tu.. buncit sebab bahagia tak apa. Jgn kurus tak makan

Hasrol Nizam said...

@yad'z, jangan marah2 naa..kita sama2 tegur antara satu sama lain

@iftimonstaa, kalau macam tu lah gamaknya, boleh kelaparan si suami.hehe

@imanshah, lelaki ni pun pelik, kadang2 soal aurat yang sedikit tu pun tak boleh nak jaga

Hasrol Nizam said...

@ishiko, sedap..sampai sekarang terignat kat masakan di rumah mak buat.

@nur hidayah, yeke dah master ni?? jangan cakap besar ye.hehe

Ceqla said...

peringatan yang jelas! :)
sabor jer la... :)

tengkorakemas said...

sama2lah kita saling menasihati baik lelaki mahupun perempuan..

dan sama2 perlu faham tanggungjawab masing2

lizz said...

gaya kau macam gaya abang aku nak bagi nasihat tapi cover-cover.bagus.aku tak terasa pun tapi nak say thanks sebab mengingatkan ;)

tehr said...

kalau masuk telinga kanan keluar telinga kiri masih ok lagi, bro

yang masalahnya, langsung tak masuk2 telinga
sipi je, sipi
hehe

airaniez wirdani said...

huhu..terpukul & tersipu baca entri ni..bagusnya cara tunjuk kasih sayang.ikhlas dalam kias.^_^

kaizenshinobi said...

dalam maksud disini... wahaa! xpe aku faham... ngeh3

munirAh jOhAri said...

lelaki + wanita dijadikan untuk saling melengkapi...kat mana krg 2 sama2 tampal...bab memasak aku terOr hasrOl...x caya balik kpg nti tnya mak aku...hahaha...

gadisBunga said...

bagus punye entri!

psst..sape yg rajin memposingkan kuceng 2 ekor tu?

Richie said...

cun gambar kucing ni broo... style! mana dapat?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...