19 Apr 2011

Cara Hentikan SPAM di telefon bimbit-Stop All

Sekarang ni aku rasa makin menjadi-jadi gejala spamming di nombor telefon. Kadangkala ada yang setiap hari banyak mesej yang masuk. Terasa annoy juga kan. Ingatkan mesej penting dari kawan, tetapi rupanya mesej spam.

Tadi aku jumpa cara bagaimana untuk kita hentikan/stop message SPAM yang masuk hampir setiap hari ke telefon kita tu.

…………………………………………………………………………………………………………

English Version
1. Reply STOP and send to (Received Gateway) eg. STOP send to
32777
2. Reply STOP ALL and send to (Received Gateway) eg. STOP ALL send to 32777


Bahasa Melayu Version
1. Reply BATAL and send to (Received Gateway) eg. BATAL send to 32777
2. Reply BATAL SEMUA and send to (Received Gateway) eg. BATAL SEMUA send to 32777


Additional Information
Telco should activate a catch-all SMS that being sent to 6 series. If a recipient reply to the 6 series broadcast, with the word STOP, then all the future SMS promo for all the broadcast should be stopped.

credited to lowyat forum. http://forum.lowyat.net/topic/1841061

…………………………………………………………………………………………………………

Received gateway tu adalah nombor yang menghantar mesej spam tersebut. Tak semestinya 32777, mungkin juga 32456, 33333, dsbg.

Nak tahu mesej tu SPAM ke tak, cuba tengok siapa yang hantar. If yang hantar tu tertera nama telco korang instead of nombor, cth (sender: celcom, hotlink, digi instead of 32777,62002,33333) itu boleh dikira betullah. memang telco provider yang hantar. If bukan, jangan percaya sangat.

Contoh mesej SPAM yang aku pernah dapat:

[Peringatan pengguna: Servis wireless&mms anda telah dibatalkan. Sila htr ON WWQ dan ON WWP ke 32770 utk dptkan SMS content skrg!] sender:62002 #failed sebab guna shortform. Lagi satu sejak bila handfon cokia aku boleh guna wireless. Bukannya android phone ke, blackberry ke, iphone 4 ke, hahaha.

p/s: berjaya or tidak aku pun tak sure lagi. tapi cubalah, supaya hidup korang lebih tenang tak di kacau oleh spammers lagi. :D,

entri sebelum ini: Kerana kami sayangkan kalian

13 comments:

tengkorakemas said...

aduh..sadis betul bila masuk part hp takde wireless tapi dapat msg mcm tu.. :D

Mr PenyuBiru said...

thanks sharing. kalau kita send STOP tu kena caj tak? takut makin panjang plak citer dia..

Hasrol Nizam said...

@tengkorakemas, haha..kan..tau la hp aku ni cikai2 je..

@mrpenybiru, takde rasanya. kalau ada pun, berapa sen je kot..

zulkbo said...

salam..
memang menyusahkan
semua para spammer ni..
dah kita nak kena
send itu ini pula..
adehhh..

SaF_FreNsiCk said...

dah bnyk kali kena,
dah banyk kali stop tp ade lg...
:(

Fitrihadi said...

takpe..berjaya atau tidak, bolos saja dinding itu. eh eh..takpe..berjaya atau tak, cuba dulu.. aku pun selalu dapat sms ngarut tu..memang annoying betul..

YobSumo said...

yg celcom hantar sms aku satu hari dekat 3 kali pehal kan. nak loving2 ngan aku ke? duh.

SHM said...

TQ berkongsi...mmg annoying ble tiap2 hri msj2 cm2 msk...

gadisBunga said...

spammers ni dah makin menjadi2 sekarang. rimas tau!

cik fza said...

mcm2 msj dpt sehari.
hee.

ParkAir said...

Masalahnya siapa yang bagi nombor kita tu. Ataupun spammer ni pakai tembak random nombor je..

Amir Izzat said...

tapi kan. macam mana la diorang boleh dapat nombor nie..huhu..betul2 menyusahkan

Anonymous said...

Aku hantar da STOP ALL ke 11911. bil aku kena caj rm 80 utk sms content je. Bulan lepas aku dah stopkan ntah mana dtg lg ntah. Haram jadah betul benda ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...