18 Feb 2011

Nombor telefon di facebook-sila jaga privasi anda

Benda ni ada yang cakap dah lama, tapi baru-baru ni saja orang mula perasan. Al-kisahnya sebelum ni aku memang tak pernah letak nombor telefon dalam facebook. Tak ada faedah pun kan letak kat situ. Lagipun kena jaga privasi lebih di social network ni.

Tapi baru-baru ni bila aku nak buat satu application di facebook, tak perlulah nak aku cerita application apa, tak ada kaitan dengan korang pun kot. Aku kena verify dulu akaun facebook dengan isi code yang di hantar ke telefon. Aku isi nombor telefon untuk verify je lah.

Tak pernah pun sebelum ni aku isi maklumat telefon di bahagian info di profile. Tapi bila aku check balik semalam, nombor telefon aku ada terpampang di info. Pelik, pelik.. 

Kalau aku tak silap, ini bermakna, kalau korang tak isi nombor di bahagian info. Tak ada nombor korang dekat situ. Sebelum ni jika pernah verify account pun nombor akan automatik ada di info.

Nak remove senang. Pergi ke profile > info > edit(contact information) > phones(delete no fon korang kat sini) >save changes

Nak tengok nombor orang lain, pergi ke account>edit friends>phonebook

 Kalau orang lelaki, diorang memang tak kisah kalau kena kacau. lagi suka kot kalau yang kacau tu perempuan..haha. Tapi yang bahaya kalau perempuan kena kacau. Macam-macam boleh jadi. ish.

Nak facebook aku. boleh klik sini. Tapi tak ada nombor telefon lah.hehe

33 comments:

ARC™ said...

ni jumpa time aku buat fb like tu ke?hahahha

nice one. sila buang dikhuatiri disalahgunakan

Rozuan Ismail said...

cepat approve lah..jgn ada lepas ni letak no akaun bank kat FB sudah lah..huhu

Hasrol Nizam said...

haah weh.. awal2 dah buang..tp nombor ko ada semalam aku cek..baik ko buang jugak.haha

Lyana Ruba'i said...

xyah delete pun xper..
hide kn jer
pergi kat
Accaunt-->
privacy setting-->
Customize setting-->
mobile phone-->pilih customize
these people:pilih only me
save setting :)

Anyyss Shuhaimi said...

betul3....sblm ni xtau pun...mujur xpenah letak no fon kt fb

Sky0ne said...

apa pulak..aku pun tak suka jugak perempuan kacau aku...

betul, percaya la cakap aku...

hahaha

Ery Farieha said...

aku letak tp private
eh apa guna letak kan?
hahahahahaa

ChuyRy™ said...

nasib baik aku ok..hu3

taufiq helios said...

seram..sbb tu ak xpnh boh no tepon pon dari mula guna FB

Puteri Iqa Izyan said...

wahh..baru tau boleh tgk nu fon kwn2 jugak..

Legasi Piston Pecah said...

aku punyer tak leh delete...
tapi takpe,no tu main-main punyer...
egtkan dia detect no hp bila on9 gune hp...

sfatimahzj said...

bijak pandai mereka ni ea..

FiZ said...

bahaya sungguh....kalo serol letak no hp tu...cnfirm berduyun-duyun miscol...hehe...

gadisBunga said...

lepas ni mesti traffik tinggi kat fesbuk pulak. sat lagi nak klik. hahaha!!!

luthfi said...

aabaanngg.. nak nombo fonnn hehee

Muslimah Optimis said...

assalamualaikum...
terima kasih atas perkongsian...
MO pun xpernah bg no fon kat FB tapi dulu ada sekali FB minta phone number nak varify apa ntah.. tapi xperasan no fon display kat info till baca entry encik nizam ni... dah buang.. tq ya...

RIS-FAMILI said...

Aku setuju sangat kalau tak letak info personal kita. Tak kirala no telefon ke, alamat ke, sekolah ke dll. (Kalau boleh 'hide' pun jangan sbb info tu masih ada dlm fb)
Dan aku dah buat cam tu. Kalau aku nak 'add' seseorang aku akan letak mesej supaya diorg tahu siapa aku. Tak perlu tengok 'profile' lagi dah.

.sweet-ants. said...

jeng jeng jeng.. bleh tau no tepon artis..awesome!

Hasrol Nizam said...

@lutfi, hang toksah mengada2 nak no fon aku.hehe

@muslimah optimis, sama ye? ur welcome.. itu lah, kadang2 kita tak perasan pun..tup2 ada

@ris-famili, kalau sekolah ke, n lain2 tu tak kisah. sebab orang tak boleh nak kacau kita. tapi macam alamat rumah, no fon, itu bahaya..kalau ada stalker, parah

@sweet-ans, haha..takde kawan artis dalam fb ni.. kalau ada try la tengok

Hasrol Nizam said...

@puteri iqa, haaa..apa lagi, cepat2 tengok :D

@piston, eh, awat hang punya tak leh delete?

@sfatimahzj, mereka memang pandai :D

@fiz, kalau perempuan yg miscol tak apa..kalau lelaki kang? hahaha

@gadis bunga, klik la, jgn tak klik..

ishiko said...

bahaya.... bahaya... bahaya...


*oh.. singgah bace en3~

Hasrol Nizam said...



@lyana, kalau yg guna cara tu ssh sikit, tapi kalau dah kita sendiri je nak tengok, baik delete je terus kan..kan3...

@anyss, kalau tak pernah bagus la..kita mana lah tahu kan

@skyone, haha..tak baik tipu weh

@ery, aku pun terfikri macam tu jugak la..tu yg delete je terus..haha

@chuyry, ok lah tu..

budak ice said...

cepat2 pegi carik no tepon sblom diorg delete...hihi :P

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bahaya takut karang orang salah guna almaklum orang sekarang bukan baik pun

syahrilhafiz said...

nasib aku punya tak dak
hehehe..

Bro Fit said...

aku baru je buang num tu minggu lepas.. haha tanak ar kang orang buat antar message menang 10 juta ke atau bagi iklan lucah.. woo tanak aku..

- Fitrihadi.com -

MDHAFiZ.NET said...

wah.. baru ku sedari..no phoneku bisa dicari..
bagus tutorialnya..

zool said...

memang bahaya.. kena hati2 jgn sesuka hati bagi no phone kat mana2 pun

ARC™ said...

nombot aku nombot nz bhaiiiiiiiiiii
sape nak miskol dipersilakan

Mr PenyuBiru said...

kalu kena kacau ngan pompuan ok lagi, yg paling tak best kalu kena call oleh telemarketing. hihi

aimannajmy said...

hurm...bahaya kalo letak no phone ni...kang ramai mat2 indon dok kaco nak spamming mengaku abg la ayah la mntk tulon..meluat~

AkuBukanBlogger said...

aku lg xkesah...tp yg pengacau tu kenalah pompuan..extra cun + cute,kehkeh..baru kekacauan otu diterima secara rasmi, muahaha...

http://kipasmati.blogspot.com/2011/02/20-fakta-menarik-pelik-tapi-benar.html

molmolla said...

sebaik aku takde pernah buat kot. hahahah~ :D

ini yang korang dok cakap kat twitter tu kan.. hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...