12 Jan 2011

Status Penawaran Ujrah PTPTN-aku tak layak

Berita baik untuk peminjam PTPTN, anda sekarang boleh mohon pertukaran dari pinjaman ke ujrah. Kalau berjaya, kos pentadbiran akan berkurang dari 3% ke 1% setahun. Sebenarnya peminjam dah boleh mohon penukaran ni beberapa bulan sebelum akhir tahun lepas, tapi PTPTN baru-baru ni sudah mula hantar surat ke rumah. 

Jangan risau, jika tak dapat surat tawaran, masih boleh buat permohonan ujrah 3% ke 1% tu secara online di http://www.ptptn.gov.my/. Cara nak memohon pengurangan itu boleh rujuk di cikgudahlia.com. Ada step by step bagaimana.

Aku sendiri dah memohon beberapa bulan lepas, tapi malangnya di maklumkan tak layak untuk dapat pengurangan ujrah ni. Ini adalah email yang aku dapat dari pihak ptptn setelah aku mohon penukaran ke ujrah, sebenarnya ada beberapa lagi sebab yang menyebabkan korang tak layak untuk dapat ujrah ke 1% ni.  Aku tak dapat sebab mendapat penaja lain iaitu biasiswa dari JPA.

sebab tak dapat ujrah, berhenti pengajian, gagal pengajian, batal pinjaman, atau mendapat penajaan lain

Rasa rugi la pulak kan, jumlah yang aku pinjam tu semuanya rm5000 iaitu dari waran (rm1500)dan semester pertama rm3500. Even tak banyak macam peminjam penuh ptptn yang lain, tapi tetap tak dapat pengurangan. kalau dapat, boleh la kurangkan beban nak bayar pinjaman tu.
HN: korang dah tukar ke belum? kalau belum cepat-cepat la mohon.. :D

39 comments:

nur hidayah isa said...

agak2 org mintak dapat tak? mesti tak jugak kan? sebab dah dapat jpa...em same la hutang ptptn ada rm5000 tak byr lagi...

patutnya masa dapat JPA sem 1 + sem2 dah boleh byr..tapi sebab gelap mata dapat duit banyak dekat RM10,000, terus taknak byr..kehkeh...

agak2 tah berapa la agaknya kan dia punya bunga..pengsan nk byr...


latest entry,
Nak Pergi Jepun

Hasrol Nizam said...

cuba je mintak. mana tahu kot2 nanti ptptn tukar pulak ke kan. at least kita dah tahu confirm tak dapat..

hehe..nampak duit banyak2 tu, mmg tak ingat ptptn dah.. tup2 je habis..ntah mana dibelanjakan..

cek la dekat website ptptn tu, ada dia state jumlah semasa + interest

mie said...

nasib baik gue xminta ptptn..
ehheheee

Ali ridha said...

bayar balik pada PTPTN lebih banyak daripada pinjaman kita.kena kerja kerajaan la.

Facebook bakal ditutup kerana tekanan kerja

Azrul Hisham said...

dah apply aritu...ni tengah tunggu email dan surat sampai kat umah..harap2 berjaya la nanti..huhu


Jom guling-guling disini pula:

Azrul Hisham -My Real Life

FarHa said...

tak layak?? sy baru je dpt tawaran tu, heh gedix terus tukar dan alhamdulillahh dapt tukar..

tp pelik gak, org lain dah lama dpt, tp baru masuk thn nih dpt, maybe rezeki pengantin kot ahaks~

amirulez said...

same ar.. hutang ngan ptptn rm4750.. nak try gak ar.. mintak2 boleh..

akubiomed said...

Rupanya kena mohon ingat dah flat rate :-)

Ieda Al-Habsyi said...

dah tukar dah yahooo :)

Kyuubi said...

blm tukar lagilah. huhuhu. nak buat gak lepas ni..

Dakwat Basah! said...

thanks 4 this info.

Latifah said...

Alhamdulillah.
layak buat pengurangan tu.
sekarang cuma tunggu penyata baru sambil terus bayar ptptn diploma dulu...

||| PöJìé PööH ||| said...

Pojie dah mohon, tgh tunngu gak dia reply, tak tau la dapat ker idak, hope dapat la.. Tinggal sket jer nak setel tuh. Heheh!

PojiePooh; Hanya Satu...

hans said...

alhamdulillah aku layak
syukur

P/S : Korang Tahu Tak Sebenarnya Zaman Dulu Leher Zirafah Tak Panjang Macam Sekarang Nih....

susu said...

da login tp xdpt dia gtaw cmni .. Tawaran Ujrah anda ditangguhkan sehingga tamat pengajian atau pinjaman.

mcm mne??

myfitri [dot] com said...

kes ko same mcm aku..dapat jpa pas dpt pt..so aku pun tak layak :(

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EEEMMM nak wat camner bayar tetap bayar... tapi kalau dah cuba mintak
tu lahhh yang payahnyer ye.... sekurangnya senang sikit nak bayar kalau kurang betul tak...

misz sheyla said...

xdapt?? cane leh xdpt erk??? huhu da dpt..kawan kate tawaran ni just untuk ptptn collect data2 peribadi kite...coz dorang xdpt detect peminjam2...n maklumat ni asenye utk potongan gaji...tapi papepun berbaloi la kan dpt 1%

Izzat Aziz said...

aku dapat pinjaman dari petronas ni tak tahulah berapa kena bayar.. kalau tak kena mesti best..haha

Fitrihadi.com said...

aku tak tukar lagi ar.. adehh

iyllienaz said...

sama la aku..lagi rugi sbb 1st class, tp still kena bayar..

deCrewz said...

Salam bro.. kalau untuk PJJ, blh buat jugak ke?

tengkorakemas said...

aku pun 5000 gak, belum kemaskini lagi huhu aku dah start bayar dulu sikit2..tapi kos pentadbirannya..pergh..

Legasi Piston Pecah said...

ari tu dah mohon gak..
tapi tak dapat ape-ape email lagi..
mungkin jugak kot..sebab bro dpt biasiswa JPA

AISHA INANI said...

belom2!
thnks for remind yaww.

amry said...

uiks..baru aku aku ujrah tu, dapat gak surat tu, tapi tak tahu dia berkenaan pengurangan kos pentadbiran...thanx bro, tak try apply lagi ni.

Luth Textile said...

sama gak bro, tak dapat pengurangan pun..

hafizul said...

PTPTN dah hantar surat ke rumah aku.. Minta update kat website dia tapi bila aku check katanya "Jadual Barayan Balik masih belum di plot"..

Xpayah plot dan lupakan je pinjaman aku tu pun okay juga....hehehe...

Miss Lemonade said...

rasa mcm tertipu je..

sy bru abes belajar terus mohon pun still xdpt..ramai org komplen xdpt..hurm

keliru la sistem dia

logorithm said...

*Potong mana yang tak berkenaan.

Hehe...

hans said...

jawapan untuk soalan ko nizam

Mengapa Aku Ketawa Menonton Filem Khurafat?

.sweet-ants. said...

baru je tau psl ni kt kwn td.. xtau menau pon. klu x dpt tu bkn rezeki laa.. ;(

yashygsempoi said...

tak dapat jugak sebab benti belajar langgar perjanjian katanya.. LOL

lizz said...

brape lame ek die nyer proses keputusan ni?cuz aku dah apply last weeks kot tapi xdapat emel apa2 pun..

Mr PenyuBiru said...

takpe. cuba lagi mana tahu lepas ni diorang dah fedup dan kemudian terpaksa luluskan.hehe

DaHLia said...

betul lah, kalo just wang pendahuluan ataupun dpt yang lain, dia xbagi..huhuh

Amirez said...

dah siap isi cuma tinggi nak matikan setem je belum lagi. harapnya diterimalah. banyak juga dapat kurang tu huhu

Budak Botak said...

Bdk Botak pon msti xdpt nie, isk3...

Blog Rizal said...

sapa2 yang dah buat pertukaran ujrah ni leh la buat calculation skit cam aku buat.
xtahu la untung ke rugi
tepuk dada tanya selera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...