31 Aug 2010

Daripada DIA kita datang dan kepada Nya kita kembali

Di satu pagi sementara menunggu waktu subuh..

Ringtone berbunyi...dekat skrin telefon tertera nama kawan sekampung yang sekarang berada si KL.

Sahabat: hello, assalamualaikum. Apa khabaq?

Aku: waalaukumussalam.Sehat2

Sahabat: Wei, buat apa pagi2 ni?

Aku: em, baru ja lepas makan sahur.

Sahabat: Em, ni nak bagitau hang ni..Baru ja tadi atuk aku kat kampung telefon. Dia bagitau Toklang mokhtar dah meninggal.

Aku: aku dah tahu berita ni. malam tadi. tapi aku try nak contact hang, tapi tak dapat.

Sahabat: oh ya ka. Ingatkan hang tak tau lagi. Tu yang aku telefon tu..ok2..

bersembang kejap pasal benda lain seperti bila cuti dan balik raya..bla bla..

Sahabat: itu la, saja la nak habaq berita ni, kot2 hang tak tau lagi.ok2..assalamualaikum..

Aku: Waalaikumussalam..
*********

2 hari lepas mendapat khabar dari kampung, berita bahawa seorang tok guru yang pernah mengajar aku mengaji di kampung telah pun kembali ke rahmatullah.

Ini bukan kali pertama, 2 tahun lepas(kalau tak silap) seorang imam di kampung aku yang banyak mengajar dan memberi nasihat kepada aku dan sahabat yang telefon aku pagi itu, telah lebih dulu mengadap ilahi atas faktor usia. Moga  arwah berdua dicucuri rahmat dari Allah s.w.t.

tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad

*********

Kehilangan mereka berdua memang sangat2 aku rasa. Sebab banyak ilmu telah dicurahkan. Seorang, mengajar aku bangaimana membaca Al-quran, dan seorang lagi, pernah memberi teguran terhadap bacaan surah Al-fatihah aku yang pernah salah dulu, dan betulkan bacaan aku.

2 ilmu yang dilihat sedikit. Tapi ilmu inilah yang aku akan guna pakai hingga ke akhir hayat aku. Biarpun mereka telah tiada, tetapi ajaran, teguran, malah sakit pernah dirotan dulu(nakal jugak time kecik2 dulu ni,hehe..), tetap lekat dalam ingatan..


Selain itu, Al-fatihah juga buat arwah atuk(nenek sebelah mak) dan tokwan(sebelah keluar ayah), serta arwah hafiz(sepupu). Semoga mereka ditempat kan di kalangan orang2 yang beriman.. Aminn..

Dalam berita sedih ni, sebenarnya ada juga berita gembira dari kampung.. 6/8 hari tu , iaitu sehari sebelum harri jadi aku, aku dah dapat seorang anak  sepupu lelaki baru. Iaitu anak sulung maksu aku. Tak sabar nak balik tengok baby yang bernama aliff tu.. =)


p/s: dah baca entri Awak, boleh pakai purdah tak? yang telahpun mendapat komen dan like tertinggi dari readers..terima kasih kepada mereka sebab sudi singgah.

Sebelum terlupa nak ucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 53. Tepuk dada tanya hati tanya jiwa dan tanya kawan sebelah, merdekakah aku dari nafsu di bulan puasa ni?

25 Aug 2010

Awak, boleh pakai purdah tak?

Semalam, lepas balik dari berbuka di masjid aku duduk depan laptop. Memikirkan beberapa benda yang asyik bermain-main dalam fikiran aku lately. Sedang duk fikir2 tu, tiba-tiba teringat satu nasihat ustazah yang mengajar aku sewaktu di sekolah menengah dahulu. Nasihat itu untuk perempuan. Tapi sebagai seorang lelaki, itu adalah antara nasihat2 yang aku tak boleh lupa.

Situasi: sewaktu kelas pendidikan islam. Aku tak ingat apa tajuk subjek agama ni pada hari itu. Tapi aku hanya ingat ini..


Ustazah: Kamu semua nak tau tak. Masa saya belajar dekat universiti dulu, ada sorang kawan perempuan coursemate saya ni.

Kitorang: hmm..hmm.. (sambil angguk2 kepala menandakan berminat dengan cerita ustazah)

Ustazah: Kawan saya tu memang cantik. Saya sendiri sebagai seorang perempuan pun, mengaku yang dia ni memang cantik. Kalau lelaki tu, memang dah terang2 akan kata kawan perempuan saya ni cantik la.

kitorang: (makin berminat nak dengar, dah terbayang2 betapa cantik nya kawan ustazah tu)

Ustazah: Pada satu hari, kawan ustazah ni dia dapat sepucuk surat dari seorang lelaki. Dalam surat tu......

Aku: surat cinta ke?(tanya aku dalam hati)

Ustazah: Dalam surat tu, lelaki ni cakap supaya suruh kawan ustazah tu memakai purdah. Kamu tahu kan purdah yang tutup muka sampai tinggal nampak mata je tu?

Kitorang: angguk ramai2 tandanya tahu..

pakai purdah



Ustazah: Kamu tahu kenapa dia disuruh pakai purdah? Dalam surat tu lagi, lelaki tu suruh perempuan tu pakai purdah sebab dia dah tak tahan nak kena mandi wajib hari-hari sebab ternampak wajah kawan ustazah yang cantik tu....

Kitorang: err..(macam2 reaksi)

Ustazah: Itu la budak-budak perempuan, kamu kena jaga aurat kamu. Bukan setakat cukup pakai tudung saja. Ha,budak-budak lelaki ni pula. Jangan pantang nampak perempuan dahi licin, jaga pandangan kamu. Tundukkan pandangan kamu tu sama....

Kitorang: Baik ustazah!!!

***************

Dari pengalaman aku sebagai seorang lelaki, Orang lelaki ni memang pantang nampak perempuan cantik. Kalau kat facebook tu, nampak je perempuan cantik terus klik 'add as friend'. Dia approve ke tak lepas tu umpama, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Dah jadi friend nanti boleh la akses ke photo album si perempuan cantik tu. Nak tengok saja ke, nak save dalam pc ke, macam2 boleh jadi.

Kalau dekat blog(sebab ada yang mention dalam entri lepas , dalam blog pun sama jugak), klik saja 'follow'. memang dah untung dah kalau tuan punya blog memang suka letak gambar cantik-cantik hampir dalam setiap entri. 'Cuci mata' orang kata..

Wahai kaum hawa, 

kamu semua tak takut ke jika berlaku perkara yang sama dekat kawan ustazah aku tu dekat kamu.? Maknanya ada lelaki yang teransang apabila terlihat kamu. Dari cerita kat atas, aku yakin kawan ustazah aku tu seorang yang jaga auratnya. Sebab dia sama course dengan ustazah. Seorang yang ada latar belakang islamik mungkin. So aku bukan bercakap kepada yang tak tutup aurat saja. Yang tutup aurat pun kena waspada. Aku ulang sekali lagi, Yang tutup aurat pun kena waspada!

p/s: dialog ustazah tu aku tambah2 sikit supaya nak menarik perhatian korang.

take 5 minutes of ur time to read this. http://www.zaharuddin.net/content/view/288/96/

Cuba hayati point pengalaman pulang ke masjid dalam entri tersebut..


23 Aug 2010

Filem Ghosbuster 1 & 2 : Sudah lama ku cari ketemu jua


Korang pernah tengok filem Ghosbuster? Cerita pasal sekumpulan manusia ni nak selamatkan bandar diorang dari ganguan hantu-hantu yang menyusahkan orang ramai.

Cerita ni memang best. Lawak gila. Kalau korang tak percaya, filem ni dapat tempat dalam  top 100 comedy movies.haa.. kalau korang tengok tapi cakap tak best lagi, aku tak tau la..

Cerita ni memang nostalgia bagi aku. Aku sampai sekarang tak boleh lupa lagu tema untuk filem ni. Dulu time budak-budak lagi kalau ada cerita ni tayang kat tv aku mesti tengok. Lepas tu ada pulak cerita ghostbuster versi kartun, aku tengok jugak.

Diorang ni ghostbusters(penangkap hantu), tapi headquarters kat balai bomba. Stailo tak? hehe..

**********************
Setahun menunggu


Sebenarnya dah dekat setahun aku cari cerita ni. Sejak dari tengah tahun lepas. Aku cari merata-rata, habis aku google, cari dekat website download movie dalam negara, luar negara, sampai jumpa link website siam(tapi tu semata-mata nak cari subtitle cerita lain, bukan ghosbuster ni). Tapi hampa nak dapat link download yang bagus. Akhirnya semalam aku jumpa dekat syok.org. Thanks kepada orang yang share tu.. :D

Seronok bukan kepalang bila dah jumpa link, aku pun tak lengah2kan lagi misi mendownload.

Tapi cabaran tu masih ada. Bukan senang-senang aku nak dapat download ghosbuster ni rupanya. Ada satu kes bila dah downlod semua, file corrupt. Ada masa tengah2 download, dah 93%, wifi disconnect. Tak boleh nak sambung dah, jadi kena start dari mula. (-_-")

Tapi, tepat jam 12 malam tadi, misi downlaod berjaya.hehe.. (^_^)v

Dah tak sabar nak tengok. Ghosbuster 1 & 2 dah download. Sapa nak tengok, jom!


*******************


Updated:
kali ni aku sediakan sekali link hotfile untuk korang download bagi yang berminat nak tengok.. =)
File dia dalam 400mb.

Ghosbuster 1: Link1, Link2, Link3
Ghosbuster 2: Link1, link2, Link3

download tiga2 part lepas tu combine extract guna winrar..selamat mendownload.

22 Aug 2010

Dosa 24 jam di facebook, sedarkah kita?

Sejak beberapa hari lepas, aku perasan satu video yang ramai share di facebook. Video bertajuk 24jam Dosa di facebook. Tapi baru pagi tadi tergerak hati ni nak lihat apa yang ada dalam video tu.
Jom kita tengok sama2...


      


Dalam video ni, kisahkan tentang gambar2 perempuan di facebook yang menjadi tatapan umum. Bagaimana gambar2 tersebut boleh membuat orang berdosa, bagi yang melihat(lelaki), dan yang memperlihatkan(perempuan).

Ustaz zaharuddin ada turut sama berkongsikan video ni. Ni sedikit ulasan ustaz di facebook beliau.

Video yg wajar difahami, amat selari dgn beberapa artikel (Dosa2 & Facebook  serta Jgn Promosi Dosa) yg pernah saya tuliskan agar umat Islam TIDAK TERSALAH & TERLALAI dalam menggunakan Facebook sehingga menjadi kilang dosanya. Segeralah bertindak sebelum lemas ditenggelami dosa yang tidak terkira banyaknya. Kita bimbang pahala kita tidak cukup utk mengimbanginya... lalu tiada rahmat dari Allah. Na'uzubillah.

Bagi perempuan, aku galakkan tonton sendiri video tersebut. Sedangkan aku yang lelaki ni pun terasa kat hati bila tengok video ni. Yela, aku ni yang melihat. Turut sama berdosa. Tapi,video ni bukan khusus untuk perempuan saja, lelaki pun sama,lebih kurang. Ambil iktibar.

Bulan ramadhan ni bulan tarbiyah. Jadi sama-sama la kita memperbaiki diri sendiri supaya menjadi lebih baik.(bercakap untuk diri sendiri jugak sebenarnya)

Blog dan entri asal video ni. Salafus-sholih.blogspot.com

p/s: Tonton, hayati, dan ambil tindakan.. =)

19 Aug 2010

Sepetang Di Bazar Ramadhan

Hari ini pergi bazaar, beli banyak makanan untuk juadah berbuka. Beli nasi beriyani, ayam masak merah, kuih samosa, kuih pelita, air soya..wahh.. Sedap tu. Itu hari ni. Semalam beli nasi kerabu, kuih popia, air tebu.. fuhh.. lagi sedap..

Dah habis beli semua tu, ada la 3,4 bungkus makanan kat tangan. Tak cukup bawak guna tangan kanan, guna tangan kiri. Kira dua2 belah tangan la ni guna.

Bila tengah jalan menyusur bazaar ramadhan tu dalam perjalanan nak balik. Geram tengok macam-macam jenis makanan dekat gerai2 yang ada. Kiri nampak roti john, kanan nampak murtabak. Bau toksah cakap, harum semerbak.

Nasib baik dekat tangan kiri kanan dah penuh. Kalau tak, mau disambar roti john tu, tak pun murtabak. Dugaan..dugaan.. Pujuk hati sebab kempunan tak dapat nak beli dua-dua.

**********

Boleh kata macam tu la kan rutin hari-hari kalau orang yang pergi bazar. Tengok tu nak, tengok ni nak. Yela, perut dah lapar. Agaknya kalau ada duit satu juta, satu bazaar tu kita borong kan..

Bila kita beli banyak sangat juadah, habis ke nanti bila masuk waktu berbuka? Even makanan yang banyak tu kita habiskan jugak(sebab ingat tak nak membazir), tak terlampau kenyang ke? Bila terlampau kenyang, larat ke nak beribadat malam tu, solat sunat tarawikh dll..

p/s: bersederhanalah dalam berbuka. Berbuka itu ibadat, tapi bila membazir itu satu dosa. Syukurlah dengan apa yang ada. =)

Susah sangat ke nak berblog ni?

Susah der, cukup susah. Siapa cakap senang.Siapa cakap korang duduk goyang kaki pun boleh buat blog? Siapa cakap blogging ni buang masa? Siapa cakap blogging ni senang2 je boleh buat duit macam redmummy.com tu..


Semalam berborak2 dengan sorang kawan..

Aku: Bro, buat la blog. Ko asyik baca je blog orang. Baik ko buat blog.....
Kawan: Aish, aku tak yakin la ada ke orang nak baca blog aku nanti...
Aku: hmmm..ala, ko ingat blog aku ni masa awal2 buat dulu ada orang baca ke? Takde pun.. Aku je yang baca..
Kawan: .... (aku dah tak ingat dah kawan aku ni jawab apa masa tu, hehe..)


=============

Masa blog ni baru je wujud dulu, ada 3,4 orang blogger yang rajin baca dan komen kat entri2 aku yang awal2. Biarpun aku tulis tunggang langgang lagi, duk merapu jugak masa tu, diorang tetap komen. Even entri yang mempunyai gambar dan beberapa patah perkataan ni.. :D

Nak story pasa visitors? Satu hari pun lebih kurang 8 kali saja orang view blog aku. Entah2 itupun aku yang view kot..haha

==============

Jadi rul(ini nama panggilan aku), kenapa ang duk rajin menulis dekat blog ni? Tak bosan ke?

Aha, keyword kat sini adalah kenapa... So tepuk dada tanya hati. Nak menulis di blog ni kenapa? Sebab orang lain ada blog aku pun nak buat blog, sebab aku rasa melalui blog ni boleh buat aku famous, or sebab aku nak share something aku rasa berguna pada orang lain yang ada dalam fikiran aku ni?

So susah ke nak berblog? tak pun. Asalkan tahu apa nawaitu korang tu..
Jari yang menaip boleh jadi lebih tajam dari mata pedang~

18 Aug 2010

Peraduan: Copy & Paste Raya

Dekat-dekat nak raya ni, ada saja blogger buat kontest2 yang best. Aku pun dah tengok beberapa contest, tapi tak sempat lagi nak join. Pagi tadi nampak contest ni. Lebih kurang macam contest ini dulu. Dah bosan-bosan tak tau nak watpe. Baik join contest dari duk lepak ponteng puasa..eh2..haha..

Bila sebut kontest ni, mesti korang nak tahu apa hadiah dia kan.. aha.. Jom kita usha2 sat..


Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com


Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com 

Tu dia 2 hadiah. Kalau korang bertuah dalam lucky draw, boleh la try. Mana la tau kan.. :D

14 Aug 2010

Pening bila waktu petang di bulan ramadhan

Bagi student UTM skudai macam aku ni, bila petang dekat-dekat waktu berbuka je mula la pening. Pening sebab nak pergi beli juadah berbuka kat mana hari ni. Nak pergi yang dekat ke, yang jauh ke, yang ramai orang ke, yang sikit orang ke. Sebab apa? Sebab ada banyak pilihan untuk kitorang pergi beli juadah berbuka @ tempat berbuka.
Tak tau nak pilih mana satu ni....
Pilihan pertama
Bazar UTM

Bazar ni memang berada betul-betul dalam utm. Kira antara tempat strategik sebab ada dekat tengah-tengah UTM. Tapak dekat dengan parking fakulti alam bina. So tiap-tiap hari student UTM mesti berpusu-pusu nak datang sini. Kalau yang baru habis kuliah pukul 5 tu, memang terus je singgah sini kalau tak nak ke bazar luar.

Pilihan ke-2
Bazar Taman Universiti.

Lebih kurang 10 minit dari UTM. Bazar ni memang jadi tumpuan bukan setakat student UTM, tapi orang-orang yang tinggal kat kawasan sekitar taman U. Besar la jugak, dan banyak pilihan. Sampai rambang mata tak tau nak beli apa kat situ.
Pilihan ke-3
Bazar Taman Sri Pulai.

Bazar ni dekat Taman Sri Pulai. Kawasan dia tak besar mana. Tapi tiap-tiap hari mesti penuh sesak dengan orang sampaikan nak jalan pun susah. Bazar ni dekat dengan kolej kediaman aku. 5 min je jauh dia. Sebab hari-hari sesak dengan ramai orang jadi aku jarang pergi bazar ni. Tak selesa bersesak2 sebab susah nak pilih-pilih beli makanan nanti.

Pilihan ke-4
Masjid Sultan Ismail-UTM

Tiap-tiap hari MSI sediakn juadah berbuka puasa percuma dekat dewan bawah masjid. Mostly yang datang semuanya student2 UTM. Bila makan free ni memang la ramai yang datang kan. So dekat sini stail makan kongsi-kongsi dalam talam. Satu talam tu paling-paling kurang 4 orang la. Tapi kalau time tu ramai yang datang, kadang-kadang ada yang sampai 5-6 orang setalam.

Pilihan ke-5
Beli makanan kat cafe. 

Haa..ni yang aku selalu buat. sebab aku ni jenis malas nak pergi bazar jauh-jauh semata-mata nak makan. Lepas tu boleh ambil nasi banyak2. Kat bazar boleh ke korang suruh orang yang jual tu letak nasi banyak2? Cuba la buat hari-hari, mesti kena cas lebih punya.

p/s: sekarang ni aku tengah pening. Pening bukan tak tau nak pilih mana satu, tapi pening sebab tengah hujan kat luar. Macam mana nak keluar berbuka puasa ni.. (-_-")

13 Aug 2010

Apa yang korang rasa kalau...

2 hari lepas aku tertarik dengan kisah dalam blog nurhidayahisa. Kebiasaannya orang islam kat malaysia ni suka buat solat tarawikh berjemaah kat masjid2 or surau2 bila tiba bulan ramadhan ni. Jadi setiap malam mesti ramai datang nak mengimarahkan masjid kita kan. Alhamdulillah~

Bila macam tu, satu famili mesti nak pergi solat kat masjid sama2. So kalau yang ada anak kecil tu pun mesti dibawanya sekali.

Kisah dalam blog cik eda tu, jadi masalah pulak bila budak-budak kecil ni tak tau adab dalam masjid/surau. Lari sana, lari sini, buat bising, sampai ganggu orang lain. Jadi sapa lagi nak main peranan tegur budak-budak tu? Siapa lagi kalau bukan mak ayah dia la..
blog.nuaeman.com
Tak digalakkan.

Aku pernah dengar dalam satu ceramah, yang mana budak-budak kecil ni tak digalakkan kita bawa masa pergi solat tarawikh. Tapi kalau solat jumaat ke, solat wajib yang 5 tu, tak da masalah.

Ustaz tu jelaskan salah satu sebabnya adalah bilangan rakaat yang panjang/banyak waktu solat tarawikh. Berbanding solat yang lain2 yang lebih kurang 3,4 rakaat saja. Solat tarawikh ni biasanya ambil masa yang lebih lama, kadang-kadang sampai sejam lebih.

Jadi bila lama sangat, budak-budak akan cepat bosan dan masa tu la diorang akan hilangkan bosan tu pergi main la, lari2 la, main mercun la, macam2 lagi.
 
Tapi, sebenarnya tak salah nak bawak budak-budak @ anak kecil pergi ke masjid. Mungkin ibubapa ni nak dedahkan dan ajar anak-anak dengan solat. Yes, itu bagus. Aku pun setuju 100%. Tambah-tambah bawak anak lelaki sebab yang lelaki ni nanti lah akan solat berjemaah di masjid. Tapi make sure pesan kat anak-anak tu, adik-adik korang ke, jaga adab dalam tempat solat. Kalau dah tak tahan nak main jugak. Pergi main kat luar. :D

******************

Aku dulu waktu kecik-kecik selalu jugak ikut ayah aku pergi solat tarawikh. Alasan bukan apa, sebab nanti dapat jumpa kawan-kawan then lepas tu pergi main kat luar. Bukan nya nak solat tarawikh pun. Pergi nak main lepas tu nak makan..

Haah, tu la dalam otak budak-budak ni. tau nak main dengan makan je la. Selagi tak kena marah, selagi ayah aku tak panggil masuk untuk solat, selagi tu aku akan main kat luar. Tapi tu dulu la. Sekarang umur dah 23 pun nak main-main lagi ke. Dosa pahala dah tanggung sendiri, sendiri kena beringat la.


*******************

10 Aug 2010

7 Ogos, 23 tahun lalu aku dilahirkan

Bila sampai hari bulan 7 ogos setiap tahun, aku selalu teringat satu benda. Satu ayat yang bila mana aku jumpa pakcik makcik or kawan-kawan mak ayah aku, mesti diorang selalu sebut.

"Laa, ni ka anak hangpa yang beranak tak cukup bulan tu dulu? Dah besaq panjang dah. Kalau hang nak tau, dulu masa hang baru beranak, dah la tak cukup bulan. kepala hang besaq cawan yang ada tangkai tu ja. Kecik betui. Nak pegang pun takut. Hari-hari paktam hang mai duk bawak susu kambing bagi untuk hang minum.....bla,bla,bla "

Macam-macam lagi selalu famili aku selalu sebut tentang kisah aku yang dilahirkan tak cukup bulan ni. Tapi  itu semua kisah 23 tahun dulu.....

Alhamdulillah, sekarang aku dah jadi pun orang. Cukup sifat fizikal nya. Ada 2 kaki, 2 tangan, 2 mata, 2 telinga, dan lain-lain. Tahu fikir mana baik mana buruk. Tahu nilai mana betul dan mana yang salah.

serol nizam? tu nama blog aku. hepi bestday to blog aku~hehe

Buat nurhidayah, Terima kasih untuk kek di atas dan sudi spent some time dengan aku hari sabtu lepas.  Siap buat suprise lagi nak bagi kek ni. Nak tahu surprise apa, pergi la baca entri blog dia. Happy Birthday Serol-Nizam. Kalau aku cerita, tak surprise la nanti kan. Haa, tak lupa jugak buat rummate dia, nurnazlina dan hamzah sebab join sekaki memeriahkan majlis. =)

Dah macam nak potong orang gaya cik eda ni. :D

Selain tu, trima kasih jugak kepada semua kawan-kawan yang duk wish2 selamat hari jadi kat aku. Kat facebook, sms, call, moga-moga setiap doa yang korang ucapkan selamat tu, dimakbulkan Tuhan..Aminnn...

p/s: 
-Lately ni susah sikit nak on9 sebab tenet wat hal. So tak dapat nak blogwalk. Nak update blog pun jenuh dah sekarang. So yg komen, yg drop kat shoutbox, tak dapat nak kunjung balas.Sori der.

-Ini adalah entri ke 100 yang di publish dekat blog serol-nizam.. Maknanya dah 100 macam jenis aku berceloteh kat sini. Trima kasih sebab sudi baca.  

Terima kasih daun keladi, taun depan jangan lupa wish lagi.. :D

6 Aug 2010

Kenapa serol, kenapa nizam?

Semalam duk berborak di facebook tentang kawan aku ni pasal nuffnang. Katanya iklan nuffnang ni dah tengah-tengah malam baru nak keluar. Ada betulnya jugak. Tapi sekarang ni dah ada buffered earning yang keluar lebih lama dan lebih banyak earnings tu.Earnings aku? toksah tanya. tak banyak pun.haha


Penjenamaaan

Tengah-tengah duk berbalas komen, tiba-tiba dia tanya apa cadangan aku tentang penjenamaan dalam blog dia bila dia nak ke self-hosted nanti. Aku pun suggest la satu dua benda, tapi yang paling aku suka sekali is nama domain bagi blog dia.

Bagi yang tak tahu, domain ni adalah url bagi satu-satu website. Contoh, www.utm.my, kujie2.com, denaihati.com, ariffshah.com, hasrolnizam.com, eh2, ada ke hasrolnizam.com tu?,hehe..

Bagi aku, bila aku nak pilih nama domain atau url blog nanti, eloklah aku letak nama sendiri atau nama panggilan. Supaya aku kenalkan diri aku sendiri pada orang lain, tak perlu bersembunyi identiti. Sebab bagi aku, aku lebih selesa dengan orang yang aku tahu identiti siapa penulis blog tu. Tapi ada jugak blogger yang identiti dirahsiakan tapi popular macam khai si pemilik justkhai.com. So terpulang pada masing-masing. 

header (korang reti main rubik?)
Kenapa pilih serol-nizam, tak hasrol-nizam ke hasrolnizam ke? Seorang kawan pernah tanya kat aku soalan tu.

Serol-nizam, itu nama blog aku ni. Sebenarnya aku nak hasrolnizam.blogspot.com. Tapi sayangnya url blog tu dah di cop oleh orang lain. So  aku pun pilih serol-nizam sebab memang ada kawan-kawan aku yang panggil aku "serol" instead of hasrol.

Tapi aku heran sket sebab apa blogger bro rohaizad letak nama aku as nizam dalam entri dia ni, jarang kot orang panggil aku nizam..hehe 28 Most Wanted “Blogger Yang Tersepit” in MALAYSIA – Part 3

p/s: Tapi bila nak ada domain sendiri, aku nak guna hasrolnizam.com. Dan last time aku check domain tu still available. :D

2 Aug 2010

Blogger Yang Tersepit

Baru balik dari singgah ke blog kak kujie dan bro denai hati. Terjumpa pulak satu ayat yang sama. Di belek di belek, rupanya datang dari blog bro rohaizad. Blog-blog yang publish entri atas nama tajuk blogger yang tersepit. Nampak macam menarik je kan. Alang-alang ada masa free sikit ni. Nak jugak kongsi cerita pasal tersepit2 ni.

Dah tu serol, apa yang hang tersepit tu? 

Nak kata pernah tersepit tangan dipintu, memang pernah.
Nak kata pernah tersepit kaki di pintu kereta, pernah jugak.
Nak kata tersepit di celah-celah pokok? err..itu tak pernah..

kisah blogger tersepit.

Bila sebut tentang tersepit ni, mesti terjadi diantara dua benda. Sama ada pintu,(antara pintu dengan dinding) atau pun bila kita kena buat pilihan (yang selalu ada 2 atau lebih pilihan). Yela kan, macam penyepit baju, kan ada 2 baru boleh kita guna untuk sepit2..kalau ada satu je, memang kita buang terus penyepit baju tu..hehe..

Sepanjang dekat UTM ni, memang boleh di kira sebagai agak aktif berprogram. Kalau boleh, setiap minggu mesti tak lekat kat bilik.. Nak pergi program fasilitator la, nak pergi program anjuran kelab tu la, kelab ini la, dan lain-lain. (memang dasar tak reti duk diam)hehe..

Jadi bila dah banyk join program ni, biasanya aku amalkan first come first serve. Mana program yang aku janji dulu nak bagi komitmen, aku akan pergi yang tu. Macam la program fasilitator yang baru saja habis semalam di keratong, tak dapat nak pergi sebab dah awal-awal lagi bagi komitmen menjadi sukalerawan sukan di utm. 

Bayangkan masa tengah first meeting untuk sukarelawan, dapat call untuk ajak ke program fasi di keratong. Kan dah pening nak pilih mana satu. Hati dah berbelah bahagi. Kalau diikutkan hati, memang nak pergi jadi fasilitator, tapi dah terlebih dulu bagi nama untuk sukarelawan, so terpaksa la.

Itu baru satu cerita yang terdekat. Ada lagi yang sebelum-sebelum ni. Selalu clash antara dua benda dalam satu2 masa. Ada orang kata kalau tak nak semua jangan buang semua. So kena pilih la satu kan. Tapi rasanya pernah jugak sekali, tak pilih mana-mana. Just duduk berkurung dalam bilik then tido. Sebab dah pening nak pilih mana satu antara dua.. Itu boleh dikira tersepit jugak ke?hehe.. :D


KONVO UTM ke-45. Keyword pilihan hari ni.

Dah 2 ogos, maknanya laman web konvo utm sudah berupdate. Dan mahasiswa yang bakal grad semester ni boleh check dalam website konvokesyen utm tentang sesi penganugerahan dan pendaftaran graduan. Nak tahu boleh pergi ke link tu dan download file pdf yang ada kat situ.


top 12 hari ni punya keyword masuk ke blog
tentang tajuk hari ni, top 12 keyword dari google analytic adalah berkaitan dengan konvokesyen utm. Kira tak rugi aku buat entri tentang bila tarikh konvokesyen UTM 2010 sebab start dari haritu, mencanak naik trafik dari search engine.. =)

p/s: update ringkas.Bizi sikit lately. Sebenarnya ada benda nak di kongsi, tapi tak sempat nak taip. Tengok la malam ni kalau sempat. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...