1 Oct 2010

First time makan laksa johor

Dalam bulan syawal ni, selalu banyak orang buat open house sana sini. Dekat facebook tu, nanti ada la orang upload gambar pergi open house rumah makcik timah la, kak kesom la, cikgu samad, la rumah tok penghulu la, rumah kawan2 la, dan lain2. :D

Macam tahun-tahun sebelum ni, UTM pun ada jugak buat open house. Tapi jamuan hari raya khusus untuk student2 dan staff UTM je la. Jadi orang-orang yang suka makan free macam aku, memang tak lepaskan la peluang-peluang macam ni.

Dalam banyak-banyak menu yang ada masa jamuan petang tadi, Nasi beriyani, Rojak, Lemang, Roti & Sup, ada satu menu yang aku rasa baru first time makan(seingat aku) setelah beberapa tahun aku duduk dekat johor ni.



Tak lain tak bukan, Laksa Johor.


Laksa johor ni tak sama dengan laksa penang rupanya. Aku ingatkan asal nama je laksa, semua sama. Rupanya ada la lain sikit. Lain macam mana? Cuba tengok kat gambar tu, lain kan.

Laksa Penang

Aku ni memang gemar makan laksa. Especially laksa penang yang mak aku buat. Fuh, meleleh air liur bila teringat laksa yang mak aku buat tu.hehe.. Aku selalu tengok mak aku buat, tapi sampai sekarang tak reti nak buat sendiri. Nampaknya kalau teringin nak makan laksa air tangan mak, nak tak nak kena balik kampung jugak la nampaknya.. :D

Siapa kat sini suka makan laksa, angkat tangan tinggi2.. =)

p/s: dah dekat sebulan rupanya blog tak berupdate.

30 comments:

Ery Farieha said...

update pon

wahahaha

err x sama ke dgn laksa penang?
jiwa aku x sebati lah dgn johor ni
sebati ngn makanan utara je :P

Hasrol Nizam said...

@ery, main update je ni.haha..
lain2.. mee dia guna kecil, lepas tu dia letak cili yg mesin, bukan cili potong, laksa johor ni pun tak berkuah sangat. :D

Fitrihadi.com said...

sepanjang aku stay melaka ni benda paling sedap adalah tom yam dan otak-otak..memang superb ar.. laksa johor dah lama sangat tak makan.. tak masuk dengan selera kot...

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Gua peminat laksa nombor 1! :)

iyllienaz said...

laksa johor!! terbaikk..

Hasrol Nizam said...

@fitrihadi, dah try ikan bakar? kat melaka pun sedap jugak kot.haha..
otak2 kat selatan je ada. kat utara takde. Aku otak2 ni makan ikut mood..kdg2 mkn, kdg2 tengok je..

@hami asraff, abes tu, aku no 2 ke?hehe

@iyllienaz, laksa penang la yg terbaik.. :p

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Memang lain bebenor laksa johor tu. Siap ada taugeh. Kurang berkenan. Lagi 1 kalau laksa kuah lemak. Memang tak masuk dengan jiwa raga ini. Kena laksa kedah or penang gak.

tehr said...

suka laksa kelantan

serol patut juga cuba laksa sarawak nanti kalau ada kesempatan

Fitrihadi.com said...

aku kureng skit makan ikan bakar.. malas cabut tulang kot.. aku kengkadang ketagih gak dengan otak2 tu.. tapi kengkadang poket nipis, tengok je la hahaha

Hasrol Nizam said...

@fitrihadi, lor, sampai ketagih dgn otak2.. tp sedap jugak kadang2 aku makan.. last2 kenyang mkn otak2 dari makan nasi.hehe..

@tehr, laksa kelantan n sarawak pun ada rupanya..tak pernah dengar pun. nanti boleh la try.. dah pernah cuba ke laksa sarawak?

@hami, sama2. tadi try makan pun tak berapa berkenan sangat. ada ke laksa kuah masak lemak? aku tak pernah jumpa pun..

nur hidayah isa said...

eda xsuke mkn laksa johor.xsedap.laksa penang gk yg sedap..

shima said...

sedapnye laksa johor.:)

MK Kimi said...

xsuke laksa penang dan laksa johor...suke laksa lemak.
berlemak dan sgt best.hehe

gadisBunga said...

salam jumaat...

boleh dikatakan suka dgn semua jenis laksa yg pernah dirasa.
laksa kedah, laksa johor, laksa sarawak, laksa lemak kelantan...mmm...yummy!

Hasrol Nizam said...

@nurhidayahisa, yeke..sama la taste kita ni eh.. laksa penang la yg terbaik.. =)

@shima, bg org lain, laksa johor tu sedap..

@mk kimi, aku tak pernah makan laksa lemak tu..nanti nak try jugak :D

@gadis bunga, wahh..semua jenis dia suka..mmg peminat laksa no 1 ni.. :D

darkbatman said...

biase org ckp laksa johor ne sedap.. ak pun sk mkn.

honey amour said...

sorry babe..takleh lalu tekak aku laksa2 nih..hahahaa:)

eqbalzack said...

salam bro...
UTM rupanya...
abg eq dulu ex-UTM badge 1999...
civil engineering...
dok kat kolej tun razak (3)...

Chaon Cornerz said...

nie penggemar laksa jugak nie.. fevret tue.. laksa penang memang sedap.. laksa johor tah tak ingat rase plak.. lame tak makan.. hahha..

annadzirah said...

hoho.
kurang berminat dengan laksa....
tapi kalau ada, rembat je.
d:


BLOG UPDATED ; Lelaki Rambut Panjang?.

Hasrol Nizam said...

@annazirah, rezeki depan mata memang tak boleh dibiarkan.. :D

@chaon, ramai yg suka makan laksa penang..hehe..

@eqbalzack, aah..final year kat utm skrg.. 1999? dh 10 tahun lebih dh tu.. my super2 senior la ni. tp skrg amek kos chem eng. lain kos la.. :D

@honeyamour, tak mkan laksa? hilang satu nikmat dalam dunia..hehe

@darkbatman, yeke..ikut taste orang jugak. ada yg suka, ada yg tak..

IRAH HAJERAH AZMAN said...

oit kau! hahaha..... bertaun2 dok utm x penah pekene lg ke weh? aku first ting yang aku buat adalah makan laksa johor. sedap oh... i like i like. haha

IN said...

Pergh, rindu betul laksa mak aku buat..betul2johor beb..

.sweet-ants. said...

huh berabad bru update ;)

x mnt laksa johor, prefer laksa penang

aimannajmy said...

wahh gile laahhh...aku ni sejak kerap blk johor xpenah agi dpt berpeluang dapat rasa laksa johr ni huhu..terign gila beb

marshmellow hot chocolate said...

saye pn suke gak laksa..x susah pn nak masak laksa..semua negeri lebih kurang je care wat kuah die..just ade la bende lain yg ditambah n dikurangkan.. ;)

maRShA said...

laaa frst tym ke mkan..sha pon suke mkn lakse gax..wt pon pndai.. laksa utara pling sdap rse ny..law lksa klntan dorunk ltak belacan..laksa srawak dh lupe r cane yg pnting lain la..nk wt lakse sng je..tp yg lecehny kne asingkn ikan drpd tulang.. ho3.. sgt xsuke! :D

Hasrol Nizam said...

@marsha, haah.1st time..betul2 mmg leceh. pernah tgk mak buat, silap2 jari boleh kena tulang.hehe.. pandai buat? wahh.. =)

@marshmellow, betul tu. tapi laksa johor ni lain dia dekat mee yg diguna pun ada jugak.

@aimannajmy, orang johor ke? rugi la tak mkan..hehe

@sweet-ans, same la..haha..nk wat camne, takpe2. ni dah update dah..

@IN, ko org johor ke?

@IRAH, dah takde org nak benlaja makan free, tu yg tak pernah mkaan..haha

Hadi Rofiee said...

Nampak sedap lah pula. Huhu. :-)

kicapmanis said...

best giler laksa penang.>>.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...