3 Jul 2010

Ada Kimia Antara Kita

Salam pagi hujung minggu buat semua.

Pagi ni macam biasa aku usha-usha beberapa surat khabar online. Dan salah satu yang aku baca tadi adalah kosmo online. Sebab berita di kosmo online ni lebih pendek dan general. Jadi jika aku berminat, akan aku cari di surat khabar yang lain detailnya.

Ada terbaca tentang kes orang nak curi duit dari mesin atm. Lepas tu ada terbaca satu nama bahan kimia dalam artikel tu. Pelik sedikit bunyi nya. Aku pun hairan. Tak pernah dengar. Nak sebut pun susah. Kalau ada pun, yang bunyinya ada iras-iras.

Aku pun google dan memang confirm ejaan tu salah. Sepatutnya Oxy Acetylene. Bukan Oxy Atcytelyne

Ha, ini dah beberapa kali aku jumpa salah ejaan kat surat khabar. Tapi kali ni pulak ejaan untuk salah satu nama bahan kimia. Nampaknya otak aku masih belum berkarat. Orang yang ambil subjek kimia memang peka sikit bab-bab nama bahan kimia ni..Tambahan pulak orang chemical engineering. hehe..

P/s: sekadar entri selingan di waktu pagi. Harap ada 'kimia'(chemistry) di antara kita.. :D


33 comments:

Fina Fento said...

bagus bagus bagus..alert..

Ery Farieha said...

alaaa
org media bukan org kimia cam kita
cehhh kita.
ahahaa

@yuE said...

giler ahh...



tanda-tanda manusia dah grad...



heheheehehehe

Hasrol Nizam said...

@Fina Fento pagi2 ni mmg otak cergas sikit..itu yg alert.. :D

@Ery Farieha haah..diorg mungkin silap taip..ada yg terlepas pndg kot. haa, ko lg terer dr aku. Sains pure. Mesti lg tau byk. Takyah google pun..Aku ni byk engineering je.hehe

@@yuE haha, takde lah ayue.. srnok la ko dh habis Li eh..hehe

DaHLia said...

hanya Johari yang mengenal Maniam..hehhe
sis bab2 Kimia ni agak lemah laa...

Nadia Helena said...

acetylene tu dlm group ape ek? tbe2 trase mcm nk bukak blik bku oc..haha..

Nazra~ said...

wah tak sangka..itu lah gunanya apa yg kita belajar kan..tau2 suratkhabar dh salah eja perkataan yg lain :D

Encik Luth said...

tu jenis kimpalan.. adoi malu la surat kahabr,,

Cik Bucken said...

heheh..ntah chemical mane diorg ambik ntah,..men letak je situ..-_-"

Mar-Diah said...

bagus2..
mmg sesuai jd pkr kimia + pkr bahasa
weeee~
^^,

maisarahzakariah said...

memang betol2 kimia la bro...hehehe...

yanalililala said...

hehe.. org surat ni mmg x peka la. haha. kalo org kimia tulis mesti betul.

Sky0ne said...

sampai skrg tak jumpa org yg ada 'kimia'...uhuhuu

Hasrol Nizam said...

@DaHLia klu tak silap, jauhari mgnal manikan kan, bukan maniam..ke sy yg slh..hehe. yup, bkn semua org ok bab2 kimia ni.. :D

@Nadia Helena bukak balik buku tu jgn tak bukak.hehe

@Nazra~ dpt cam sbb bila sebut2, tergeliat lidah..hehe..

@Encik Luth jenis kimpalan eh? tak silap ni fuel utk welding tu..

@Cik Bucken dah betul dah, tapi salah eja kot. Bunyinya lebihkurang je kan..hehe

@Mar-Diah ish, takde la pakar. kimia pun blaja sikit2 je. yg byk nye kan proses. Bab bahasa mmg failed. Spm pun ssh nk score.. :D

@maisarahzakariah haha..yeke..ada la kot..

@yanalililala diorg byk nk kejar deadline. sbb tu tak perasan kot. Tp org kima nak pulak masuk wat artikel surat khabar ni..hehe

@Sky0ne nanti ada la tu. Jgn putus asa mencari. Usaha tu pntng. :D

mr kay said...

ada lagu tu.

"terasa ada kimia di antara kita"

lupa sape penyanyi tu. tapi tak keluar radio.

Puteri Dyla Qistina said...

uish, tajam! >_< kan bagus blog ni link ngan org surat khabar. heheheh ;)

maisarahzakariah said...

bro asal xde shoutmix kt belog...bru jer nk gosip2 bola.hikhik.bdw, thanx ya singgah di belog sy.

nur hidayah isa said...

hehe perasan aje ek kalo org salah type..kamu pon bkn byk kali gak ker..hahaha

abc+milo said...

arrrgghh~ sy dah x ingat ape2 dahh.....

ngeeenege~~

Hasrol Nizam said...

@mr kay ada eh mr kay, tak pernah dgr la pulak..klu tak kluar radio tu, cam tak feymes je..

@Puteri Dyla Qistina tajam ke, itu pun sbb terbaca.klu tak takde la..link ngn org surat khabar? jauh sekali tu..hehe

@maisarahzakariah eh, ada je shoutmix. klik tab shoutbox akt side bar tu, yg kaler hijau. nnt kluar la shoutmix nye

@nur hidayah isa eh, alamak, kantoi.haha. Ala, diri sendiri takpe, ada org betulkan..kan3.. :D

@abc milo klu dh lama tinggal, mmg tak igt dah pape..ni sbb amek kos related to chem. klu tak lupa gak kot..hehe

annadzirah said...

wahh.
bagus lah ea..
kalau aku lantak la dia nak salah ke hape
hahaha.

Shannice said...

hhuhu.. hari tu ada nampak surat kabar apa ntah.. eja bankrap.. bangkrap... betul ke dlm bm eja bangkrap???

iyllienaz said...

ehem2..kita kan ada chemistry.. =)

akuzle said...

dlu kecik2 ingat smer yg paper tulis bener2 blaka... dh tua2 neh brlaaa tau yg 80% x bener.... patutnyer wat research laaa siket psl mender alah tuh.... neh main buh ajer...tp yerlaaa, depa tuh ngejar deadline, kalo x, depa yg dead...

p/s: n3 neh mmg ader kimia, tuh yg rasa2 nk bc...eheheheh

tehr said...

aku tak kisah sangat kalau tatabahasa kat suratkhabar tu salah

paling geram bila BERITA yang disiarkan juga SALAH

Amir Izzat said...

Biasa ar tue..syok menulis....HUrm..mungkin mereka tidak perasan atau terlalu gopoh menulis..ye la kan..Bos suruh antar esok..kena buat malam nie.fuh! tersedak.... kan?

touya karuma said...

Perthhhhhhh giler ah ! peka !

ila-ali said...

typing error ni selalu mengganggu pembacaan. Tapi kalau term-term kimia mmg tak perasan pun sbb tak faham..hehehe

izzahfarhana said...

hanya jauhari yg mngenal manikam x gtu?hehe

Chybee said...

mak aih, bahaya. silap eja sikit pon dia perasan. ngeee

Hasrol Nizam said...

@annadzirah haha..slalu gelakkan aje..ni kimia2 sensitp sket.

@Shannice cam salah je eja nye tu..hehe

@iyllienaz ehem2.. =)

@akuzle 80%, byk tu yg x betulnye. diorg ni nk kejar byk berita. mmg byk yg silap. satu paper ckp lain, satu lagi ckp lain.hehe

@tehr, haa.takde yg betul2 telus dunia skrg ni. semua nya propaganda belaka.

@amir izzat, itu la. sama la klu taip blog ni. gopoh2..tunggang langgang semua. kan? :D

Hasrol Nizam said...

@touya karuma xde la peka sgt. cuma ternampak..hehe

@ila-ali ganggu ke. cam tak berapa sangat. cuma selingan dgn gelak la..hehe

@izzahfarhana gitu2..hehe.. klu org lain tak perasan punya..

@Chybee 4 tahun duk ngadap benda ni semua. no wonder la perasan..hehe

kulanz said...

main belasah je tu tulis, lepas tu tak check balik.. baru2 ni terbaca juga tajuk "Susupek.." ingatkan apa benda.. rupa2nya suspek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...