5 Apr 2010

Yahoo Messenger For The Web-Pernah Guna ke?

Familiar dengan Yahoo Messenger? Sudah tentu la kan. Kepada sesiapa yang tiada akaun untuk Yahoo Messenger? Pergi jumpa en.Yahoo cepat-cepat. Sekarang ini Yahoo Messenger sudah sampai version 10. Tapi malangnya bagi aku, aku tidak dapat nak merasa kecanggihan version 10 ini. Kerana sekarang aku hanya menggunakan Yahoo Messenger For The Web http://malaysia.webmessenger.yahoo.com/ untuk login YM setiap kali aku hendak chatting. Mesti ramai yang tak pernah ambil tahu pun pasal YM for web ini kan. Agak lama juga aku tidak guna YM yang biasanya install di dalam PC. Oleh sebab system dalam windows yang aku syak ada corrupt, (tinggal nak format je ni). Jadi YM yang di install tu tidak dapat berfungsi dengan betul..

Review sikit tentang website ni.
Fungsi YM for web ini semuanya sama dengan fungsi basic chatting YM. Tapi Yahoo Messenger For The Web ini tidak lengkap dengan beberapa application seperti mana yang ada pada Yahoo Messenger biasa. Contohnya, butang BUZZ tiada, membuatkan aku merindui bunyi buzz setiap kali login untuk chatting. Selain tu, Imvironment, send file through YM, smiley pun kurang dan banyak lagi. Explore lah sendiri kalau nak tahu. Apa yang aku boleh kata, basic for chatting la. Jadi di bawah ini ada 2 gambar screenshot aku sediakan untuk Yahoo Messenger For The Web ini.
Home page before login.
Gambar budak tu bukan gambar aku ok

Jadi lepas ni kalau nak lepaskan gian login untuk chatting tu, tapi tiada Yahoo Messenger install dalam PC, tak perlu guna Meeboo dan yang seangkatan dengannya. Aku cadangkan guna saja Yahoo messenger For The Web ni.Aku dah try dan dia memang best...

Selingan: Wah, semalam sangat-sangat busy. Hajat memang nak update satu entri semalam, tapi dari pagi sampai ke tengah malam mengadap laptop bertemankan ahli-ahli kumpulan. Masing-masing bertungkus lumus untuk melakukan final editing untuk report project yang perlu dibentang pagi ini. Tambahan lagi kena sediakan poster-poster untuk poster presentation juga. Apapun syukur Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar pagi tadi.

p/s: Siapa sini kaki chatting? Cepat angkat kaki..zasss..

Update: Tadi ada spelling error.(dah dibetulkan) Sebab pagi tadi aku taip entri ni dengan keadaan tergesa-gesa. Kalau ada siapa-siapa yang perasan error lagi jangan la segan-segan nak tegur..

22 comments:

~ ReD ~ said...

saya kaki chatting..hiyyaargghh!! cubaan untuk mengangkat kaki.hehe

nadiah fatihah said...

dah angkat dah...nampak tak?

Hasrol Nizam said...

erk. sangat tidak sopan gadis2 angkat kaki ok..hehe..laki2 takpe..

abcmilo said...

yo bro..
milo rase aaa kan...bende ni da lame aa...cume version da baru..
dulu kalau kat uniten LAB...kan tak bole on YM...jadi kami on gune web...
adoiiiii...terkenang zaman uniten...

abcmilo said...

erk....comment hambe terlalu riak di atas..jap jap..

yo bro...
ye ke ade YM web??
uiii..teruje...kene try ni...
mesti sng kan?
(ok tak?)

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

ni dah lama dah weh.. dlu masa 1st year slalu je guna menda ni kt psz kalau bosan2 xde kelas. wakakaa.. tp yg lecehnye kena install flash dlu..

nak senang guna ym email je la.. hoho

Hasrol Nizam said...

@abc milo, haha..ape2 je lar.takde hal

@fiffy rasanya tajuk entri ni kena tukar..cam tak kena jek kan..

nur hidayah isa said...

stil ym yg bese lg bez..leh buzz2..ade audible..IMvironment..hehehe..pastu, leh wat smiley ayam..haha tibe2..mcm web xleh wat ayam je ek.. :))

cpt2 la format laptop tu. dah berat agaknye...

Hasrol Nizam said...

lepas tu bila chat ngn org yg guna ym web suma tu takleh guna..hehe..

agaknyr kot..tgk ar camne nanti.

mIsH IeRA cIK irAh said...

cet.aku plg x suke update ym.sebab lepas tuh kene tunggu sampai sebulan kadang2 utk die bleh berfungsi.x semestinye ade bende crack kat windows ko sebab ym mmg crack tp nak buat cam ne itulah kegemaran. kalo nak senang guna google talk... bende tuh lg ringan sebab x byk emoticon.kalo tenet low speed mmg die la dolu dolu yg bleh on.gasak ah emoticon sume.janji bleh lepas gian :P

Hasrol Nizam said...

user yahoo boleh guna google talk ke? nnti akn di usha

ya, mmg ada prob dekat system ni. tu lah punca dia.tak de yg lain.sebab ada byk lagi benda2 yg dah tak boleh guna.eg; window media player pun..

Aus MeLankoLik said...

aku taw , tapi jarang pakai .
sbb x cantik xde gambar kalau chatting ngn gadis comel . hahahak .

nadiah fatihah said...

laa...da td kate soh angkat kaki......huhu

cik kotak said...

bro hasrul, camner ngan design?
ada menang ka tarak? ade bnyk kene bom x? wat la update pasal tu..
leh kami yg junior ni wat rujukan pada tahun yg akan datang=)

Hasrol Nizam said...

@aus, ada betulnye seperkara disitu..
hehe, tapi ada sebernya gambar..tapi sangat kecil..macam avatar profile blogger kat sebelah ni

Hasrol Nizam said...

@ nadiah, buat betul-betul ke?hehe

@cik kotak, banyak nye soalan..akan di usahakan..tengah cari gambar cantik2 nak diupload sekali ni..sabar2.

Lyana Hisham said...

gne ym web jugak sbb yg biase tuh kena viruss..huhu

Hasrol Nizam said...

owh..boleh kena virus ke?
tak tau la pulak.bahaya ni.silap2 haribulan laptop kena format

Kyuubi_85 said...

dulu aku pun hantu ym. tapi lama2 dah bosan. skrg aku just guna skype je. mls nak ym :D

Hasrol Nizam said...

aku tak pernah pun guna skype.. :p

cybernetic88 said...

aku dulu kaki chatting. skng x. muahaha

Hasrol Nizam said...

sekarang kaki blogger kot..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...