28 Apr 2010

Shoutmix dan Cbox, Shoutmix la jadi pilihan hati

Kalau ada yang perasan, sejak pagi tadi layout blog ni dah berubah sikit. Berubah dari segi apa? Takkan tak perasan kot, susun atur sebelah sidebar tu dah berubah. Ada widget yang aku naikkan, ada yang aku turunkan.

Dan polls dari nuffnang pun aku dah buang. Sebab rasa macam takda kesan pun. Sebab aku pun kalau blogwalking jarang sangat ambil kisah pasal polls ni. So aku assume benda yang sama la dari readers.


Ok, kembali ke topic hari ni. Bagi seorang blogger, Chatbox memang menjadi widget pilihan yang wajib ada dalam blog. Kalau takda Chatbox, umpama tak lengkap sesebuah blog tu. Tapi ini bergantung kepada blogger tu sendiri. Ada yang selesa untuk letak, ada yang kata chatbox ni ada keburukannya sendiri.


Sebelum ni, aku memang start blog Serol-Nizam ni dengan Cbox. Sebab apa? sebab aku mula blogging dari seorang kawan, dan dia guna Cbox. Jadi aku memang copy paste sebijik la widget-widget dalam blog dia. Cuba dari dulu dia guna Shoutmix, memang dah tak pandang dah Cbox ni..haha..

Kenapa tukar ke Shoutmix?

Sebenarnya ada beberapa sebab aku tukar dari Cbox ke Shoutmix.
Shoutmix aku yang simple2 saja~
Bila aku blogwalking, selain komen, aku jugak akan tinggalkan jejak kat Chatbox. Jadi Cbox akan memaksa aku key-in nama, url, dan message, setiap kali aku jumpa cbox di blog-blog. Tapi Shoutmix dah simpan history segala apa yang aku taip sebelum ni, dan aku tak perlu nak key-in ayat yang sama berulang-ulang kali.

Aku maksudkan kat sini adalah key-in nama dan URL.Nama pun nak kena ulang kalau guna Cbox, susah la kan. Nasib baik nama aku pendek. SEROL. Kalau aku guna Hasrolnizam, tak ke masak aku nak taip bila blogwalking 500 page sehari?

Shoutmix jugak boleh design ikut cita rasa masing-masing. Warna? Smiley? Ayat-ayat dalam shoutmix box tu? Ikut kreativiti lah nak buat macam mana pun.

Selain tu, pernah beberapa kali, bila aku klik di Cbox, akan keluar pop-up ads. Dan bila shoutmix, tak pula macam tu. Jadi daripada annoying dengan pop-up tu, baik aku pilih shoutmix.

Owh ya, dengan Shoutmix jugak aku boleh delete dan ban message atau url. Jadi kalau spam ke, anonymous ke nak kutuk-kutuk aku, dengan senang hatinya aku boleh delete..hahaha(gelak jahat)

p/s: Feel free to drop ur comment k, jangan asyik tinggal jejak dekat Shoutmix je pulak lepas ni. Peace~

42 comments:

Sky0ne said...

aku pun lebih suka shoutmix..tapi dkt ofis kene block la pulak shoutmix...cbox tak kena block plak...dabel stendet btul ofis aku ni...huhuh

nur hidayah isa said...

aah shoutmix lg bez..haa pasni takyah ar eda nk kena type nme ngn url sume bile nk tulis kat blog ni..sbg skit~

DaHLia said...

yg xdaya tu, cbox ni kadang2 dia akan reopen kat page lain..bengang tul.. then xtau msj kuar ke x..last2 jadi duplicate mesej

AyuE said...

ok aku nak drop gak komen wlupon xtaw nak komen pe...


okeh aku dah taw nak komen ape...hehe dah taip yg atas bru teringat..

awat hang suka boh READ MORE kat bwh entry hang...aku cukup malas nak click hang taw dak??nsib bek hang ni blog member..klu jln blog org len aku dah blah dah..huhu

request dr aku:
buang la read more tu..huhu

miss lolly a.k.a luvfareda said...

shoutmix ugak :)))


xpayah letak link banyak kali.

Hasrol Nizam said...

@skyone, ish..patut la..boleh pulak kene block shoutmix tu..

@eda, yup2..sbg sikit? ke sng sikit? =)

@dahlia, owh..yeke..tak pernah la pulak jadi macam tu..sbb wifi utm ni laju jek memanjang..sbb tu jrg de probs

nur hidayah isa said...

ala salah sikit je..nsb bek phm..

anyway,stuju dgn kak ayu ckp..read more tu cam leceh jer..jz opinion :)

Hasrol Nizam said...

@ayue, owh..yeke tak suka read more tu..bukan apa, takut loading page jadi berat. sebab aku suka letak gambar2 yang besar..tapi takpe..akan dipertimbangkan penggunaan read more tu..

@miss lolly, yeszza..ada geng ni..betul2.. =)

.aira. said...

ouh yeah, shoutmix the best
*senanye TERkebetulan jee gune shoutmix. stick jee lah. haha

;)

.aira. said...

ouh yeah, shoutmix the best
*senanye TERkebetulan jee gune shoutmix. stick jee lah. haha

;)

Hasrol Nizam said...

@eda, bese..tgk org ar..ok2..akan dipertimbangkan yek pasal read mre tu..

@Aira, yup2..haha..

Ieda Al-Habsyi said...

shoutmix mmg pilihan hati ku sejak mula berblogging :) hehehe

Dave Yuri said...

dulu pernah pakai dua-dua. tapi lepas tu terus buang dua-dua. hehe.. sbb aku tukar pakai wordpress, so ada yang lain lagi boleh pakai. Tapi, asalkan boleh diguna, cantik dipandang, ok jer.. :-)

Dave Yuri said...

kalau rajin, tukar ke wordpress jugak, lagi banyak pilihan

iyllienaz said...

dulu guna shoutmix..tapi selalu je fail bila nak shout tu..entah ape problem..kat blog orang lain pon mcm tu..

mimi syamimi said...

xpnh plak prasan psl 2bnda ni ni~heee...

beliamuda said...

shoutmix cam lebih bagus dari cbox sebab point2 di atas. nak bagi peluang orang jerit time blogwalking pun senang.. ^_^

Hasrol Nizam said...

@ieda, cantek la kalau camtu..

@dave-yuri, wordpress? owh..akan datang la tu..ada dalam perancangan ni..

@iyllienaz, kadang2 mmg ada prob..cbox ke shoumix ke, sama je..

Hasrol Nizam said...

@mimi, hehe..dulu pun tak pernah perasan gak..

@beliamuda, betul ek point2 tu..based on experience jek pun..

abcmilo said...

owhh....sy tatau pape.....mekaseh 4 d info ;)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Of coz shout mix :) Dah pernah letak pastu buang, pastu letak balik shout mix ni.

Hasrol Nizam said...

@abcmilo, tak de hal lar..sama2 blaja..

@hamiasraff, yeke..tapi skrg tgk yg boleh slide tu..nk buat jugak.tapi tak jumpa lagi camna caranya..

ice♥ice said...

ice suka shoutmix..sbb dye nye smiley y jelir lidah tu comel :P tp kt cni kena block..so tpaksa gune cbox..huhu.smiley muke biru..xcomel..hee..

sabby sabrina said...

i use both. ahaha.
ok, at first shoutmix, sbb xsuke cbox adalah emo nye yg cacat kaler biru.
pastu i discover cbox ley customize emo dia jd mcm2.
kalo shoutmix bole jgk, tp limited 10 je.
cbox unlimited.
pastu da remove shoutmix.
now add blek sbb ade rakan kate xserius ble nk comment bnd serius, pastu kua emo kartun.
so kene la tmbah blek utk bdak2 serius lagi skema.
:D

Hasrol Nizam said...

@ice hehe, boleh jek tukar kan smiley tu..

@sabrina, owh..haah, 10 jek.. budak2 serius aka skema? hehe..demand jugak diorg ni ek..

Nisaeciz said...

hah. nak tukar jugakk la. heheh



nak tgk apa yg kamu sudi komennn = Font ni da kicik sikit. okey ke?

Legasi Piston Pecah said...

haha..kantoi ar.
memang malas nk tinggal jejak dekat blog yg guna Cbox...

nak tulis balik nama,url blog lagi.penat weyh..syabas lah dah bertukar ye..

Hasrol Nizam said...

@Nisaeciz, tuka la jgn tak tukar..

@pistonpecah, owh..haha..tak bgtau awal2..

MiSs TOrA said...

tora je paki cbox..nk kena tkar gak..dlu pakai shoutbox tp konon3 nk cuba yg baru le tatawu lak ye cmtu hehe..tq 4 info

joe said...

aku guna wordpress.com...tp xle nak letak shoutmix or cbox ar..da try byk kali..xtau kenapa..Ada jumpa satu chatbox yg wordpress nie, tp kejap je ok..skrg dan xle view terus dari blog..Ada sapa2 tau setting chatbox guna wordpress? nie akun wordpress yg free kay..bukan yang upgrade domain..hehehe...

Anonymous said...

@miss tora...tuka jgn tak tuka..

@joe, first time ni komen blog aku..hehe..tq2..

bab wordpress free tu aku tak reti la joe.aku dah pernah cuba, tapi pening jap..hehe..kot2 la ada y reti kat atas ni boleh2 la tolong..

serol said...

ter anonymous lak aku jadinya..haha..

Kapten said...

dulu guna CBOX gak. tukar SHOUTMIX... skang malas nak pikir tukar2... biar jer --> reason aku malas



Latest: Kantoi Aku Meminati Seseorang - PART I, PART II Latest: Kantoi Aku Meminati Seseorang - PART I, PART II

joe said...

aku rajin juga buka blog hang..tapi x pernah post komen jer lagi..hahaha..kebetulan aku pun pening pikir benda alah yang x menjadi guna wordpress, tu tanya..hehe..
Kawan2 yang tau, mai habaq kat aku ye..=)

Amri Bahruji matPuisi said...

tanks 4 d info..
bru tau skang..
bdk baru nak belaja... huhuhu

Fitrihadi.com said...

tak pernah guna cbox sebab melecehkan..so shoutmix je pilihan hati hehe thanks for the info!

(Video) Wah Mengancam Siot Rozita Che Wan Tayang…

Hasrol Nizam said...

@kapten, tu satu alasan yang dah memang tak boleh sangkal~

@joe, owh yeke..tapi wordpress ni tak boleh edit2 kan html dia. so macam takboleh je kan..

@Amri, sama2 la, aku pun baru nk belaja jugak..

@Fitrihadi, tq2. =)

abangfaizul said...

ya... shoutmix sahaja... tak menyusahkan sangat

NiZaM LiMiTeD said...

adeh..kena tukar gak la cmni.hehe..

tp shoutmix ade limit. 40 post sejam tak silap. so, kalo blog tu tak putus2 org dtg. pakai dua2 la jwbnye. =p

Hasrol Nizam said...

@nizam, eh.yeke. patut ar da blog yg guna dua2..hehe

@abgfaizul, yup2..

bh said...

aku dah 2x buang..ade yang datang takat letak jejak je..hampeh..sekarang ni lantak la nak jejak ke nak pijak..aku letak je,,hehe..

Hasrol Nizam said...

haha..itu la, ada yg tak nak letak sebb tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...