28 Dec 2009

SELAMAT PAGI MALAYSIA!!

memang waktu2 subuh @ pagi @ morning macamni, memang kita akan rasa tenang je. suhu yang sejuk, angin sepoi2 bahasa, dan bunyi2 cengkerik yang memecah keheningan pagi..ade org kata kalau nk studi, time2 macamni lar bagus, mesti semua yg belajar tu dapat absorb punye..

ni view dari tingkap bilek aku

hmm..mesti korg penah ade hari2 yang kita rasa tak best, tension jek hari2, buat semua benda tak menjadi, rasa nak marah2 jek kat orang lain, senang nak cakap hari yg x ceria lar buat kita..

haa..kalau nak tau tips utk ceria hari tu, part yang paling penting adalah time kita bangun..
time bangun pagi2 ni kena fikir positif. lupakan sekejap masalah2 tu semua. bangun dengan penuh semangat, bangun dengan azam nak buat yang terbaik hari ini, mudah2an segala urusan hari tu akan berjalan lancar dan kita akan sentiasa penuh energy sepanjang hari. segala masalah yang datang tu kita dapat tepis dengan jayanya-lah..waachhaaa...

tips yg aku bagi ni adalah tips mindset..kita set kan minda supaya positif, xde lar yg negatif tu nak datang menyibuk..kankankan...


nie time kitorg g berholiday kat mersing(teruja dpt tgk matahari terbit dr tepi pantai)

kawan aku mengabadikan kenangan...


p/s: pada yang kelas start kul lapan tu, elok2lah bagun awal2 pagi ni..kalu x, keje miss jek kelas tu..haha


26 Dec 2009

PECAH BATU

PECAH BATU
Malam ni aku nak kongsi sket ngn korg semua..satu tempat perkelahan/mandi-manda/mereleasekan tension/lepak2 yg dekat dgn rumah aku. Aku mmg selalu pergi tempat ni time sekolah2 dulu. Boleh kata tiap2 ari sabtu ngn budak2 kampung aku mesti dtg sini.ni r keje kitorg bile cuti. Sampai sekarang bile aku balik jek cuti sem ker cuti raye ker aku mesti roger diorg utk same2 pergi sana..

Bagi sape2 yg nak tahu..rumah aku beralamat di no**,Jln *****, kg. ***** ****, 34800, Trong, Taiping, Perak Darul Ridzuan.(alamat sebenar xboleh diberi atas sebab2 privacy)..

Tempat mandi-manda yg aku maksudkan adalah PECAH BATU. Jadi tempat ni jugak berada di TRONG.haa, pelik kan nama die, PECAH BATU r TRONG r. Tapi mmg banyak batu2 kat situ. buah terong xde la banyak..

So PECAH BATU adalah sungai yg terletak di kaki Gunung Bubu, dan memang sesuai untuk siapa2 yg memang suka melihat keindahan alam semulajadi flora dan fauna serta mandi-manda di air sungai yg jernih(sampai boleh nampak ikan kat dalam tuuu).

adik aku si hazizi yang seronok main air..

Kat PECAH BATU ade macam2 lubuk yg korg boleh pergi, ade yg cetek, ade yg biasa2 jek, ade yg sampai korg xleh cecah tanah(dalam ler tu). Antara2nya lubuk lesung, lubuk duit, lubuk omputih, lubuk durian dan sbginya. Biasanya lubuk2 yg aku sebut ni semua tempat dalam2. So kalau datang dgn family pergi tempat yg cetek2 je. Bahaye tempat dalam2 ni tambahan pula kalau korg xtau berenang.

Tempat ni memang feymes buat orang2 kat Taiping, tapi jgn terkejut, org KL, Selangor, Penang pun ade yg pernah sampai ke PECAH BATU nie. Even, sedara2 aku kalau balik kampung mesti luangkan masa nk datang mandi kat PECAH BATU. rugi kalau dah sampai sini tapi x datang jenguk..xpercaye ek..tgk gambo2 kat bawah nie.


tempat ni cetek(sesuai utk famili)

lubuk omputih(loghat org utara memang macamni)

lubuk durian

nak BerbaeQ pun boleh..brg2 bawak sendiri

Bagi aku PECAH BATU nie adalah tempat yg aku boleh banggakan lar. Semenjak aku duduk kat JB nie, aku dah pernah sampai air terjun Kota Tinggi n DESARU. Tapi bagi aku air terjun Kota Tinggi tu is NOTHING if to compared to PECAH BATU. Lagipun kota tinggi tu dah kena tempered dgn struktur2 buatan dan kena bayar pula tu. utk pengetahuan korg, PECAH BATU ni masih suci dan keORIGINALanya masih terpelihara dan yg penting free. Datang just bawa diri,family & yang penting baju untuk mandi.

p/s: time aku darjah 6 dulu pernah hampir nak lemas dkat lubuk durian ni. so lepas tu aku blaja dan Alhamdulliah aku dah pandai berenang sekarang..

AGM PPKK 2009

22/12/2009-sesi pengenalan calon kepimpinan sesi 09/10 & undian ramai juga student2 skk(chem eng)yg datang pada malam tu utk memberi sokongn kpd rakan2 yg menjadi calon utk pemilihan kepimpinan baru.kebanyakan yg hadir adalah dr batch tahun 1, 2 dan 3..taun 4 hanya ajk prog jek yg ada..

23/12/2009-telah diadakan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pelajar Kejuruteraan Kimia UTM bagi sesi 2009 ini. antara agenda2 penting sempena mesyuarat ini adalah pengumuman keputusan pilihanraya untuk barisan kepimpinan sesi 2009/2010 yang akan datang. terdapat juga pembentangan laporan aktiviti, kewangan dan pengesahan minit mesyuarat sesi 2008 oleh intan suhairi(bendahari), tengku nur zulaika(s/u), dan Qayyum(presiden). malam tu jugak Prof Madya Dr Ramli Bin Mat, ketua jab. kej. kimia, FKKKSA UTM datang sebgai perasmi..

keputusan barisan kepimpinan baru adalah seperti di bawah(mereka trdiri dari tahun 2 dan 3 sahaja)



p/s: mudah2an amanah yg diberikan ini dapat dilaksanakan dengan penuh ikhlas dan tgjwab..

25 Dec 2009

Be specific with what you want…

Have a clear mindset

set ur goals n put ur effort in that

Sit n think

Are you in the correct direction? Are you happy with your current position and what you have achieved now? If you have a doubt, think about what haven’t achieved.

Time frame

set ur goals on specific time frame. (So u will always work on it to catch up with the deadline)

Positive

Always!!!

Strict with ur goals

the goals that u listed at the beginning of the year as ur ‘Azam Tahun Baru’, u tend to forget about it as the time goes by as u busy with ur life and carrier. So u have to be strict, review it every day, reflect about ur achievement (sit & think) so it will not be too late for u.


p/s: gudluck on your goals..


One For All

welcome2..

open ur mind, open ur heart,

to see wat in front of u

to see wat is the best thing wait for u out there..


p/s: fell free to read & enjoy watever posted here..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...